Dagbesteding nieuwe pionier.

Maandag voor de nieuwe pionier

Ze zijn op de vlucht voor terreur en oorlog, laten alles achter. Hun werk, school en alles waar hun leven op was ingericht. En nu komen ze hier aan in een vreemd land met andere normen, waarden en gebruiken.

Zo kwam ik een keer op uitnodiging langs om te kijken hoe ze leven in de opvang.
Niks geen luxe, een karige slaapkamer en een gemeenschappelijke ruimte met wat bankjes, tafel en een tennis tafel.
Meer niet.

 

 

Op de gang was het niet om uit te houden. Ik moest even wachten en zag het profiel van alle muren met fijne streeplijntjes.Ik kan me voorstellen dat je daar niet rustig van wordt. Ik dacht als ik hier zou zijn met een psychische bagage en in een uitzichtloze situatie dat ik dan dringend hulp nodig zou hebben. Er moet snel wat gebeuren.

Zij wonen nu op een plek en kunnen bijkomen van hun reis. Zij krijgen gebruik van een bed, een douche en drie keer per dag een maaltijd. Veel bewoners rusten uit, doen de was en helpen bij het opruimen van de slaapunit en het recreatiegebouw.

Vanuit menselijkheid vinden wij het als ‘Utopodium’ een schrale omgeving en bieden wat anders aan. Een plek waar zij creatief in alle vrijheid zich kunnen uiten via zang, muziek,cultuur en kunst zoals tekenen en schilderen. Daar waar mede mogelijk een verborgen talent schuilt. Voorlopig kan dit op de maandag. In hun eigen sfeer tot rust komen en werken aan herstel. Via de activiteiten willen wij de pioniers aansturen tot het samenwerken met anderen.

Het zal in de vorm zijn van dagbesteding waar meerdere mensen aan meedoen.
Wij gaan deze mensen een plek aanbieden om zo snel mogelijk tot rust te komen.
Dat kan op het open podium met anderen, om de dagen door te komen met positieve acties.
Die acties kunnen o.a. het verrichten van hand en spant diensten in de directe woon en leef omgeving zijn. Het maatschappelijke beeld wat er ontstaat kunnen wij aan andere inwoners van Lelystad laten zien. Het kan gaan om zwerfafval op te ruimen, plantenbakken te onderhouden of een klusje bij een winkelier te doen.

Voor meerdere activiteiten zijn andere organisaties nodig en zullen die ook gevraagd worden. Zo verdelen we de taken en kunnen anderen ook aansluiten met ideeën.
We zijn op zoek naar mensen en of partijen met ideeën en die hieraan willen meedoen.
Er wordt al veel gedaan. Utopodium zal een betrouwbare aanvulling zijn.
Dus, heeft u tips? Bied het aan en stuur uw aanbod op naar utopodium@gmail.com

We zien uit naar een tolk .

 Klik voor de Engelse versie 

 

error: U mag zonder toestemming geen kopie maken van deze website..